Är berättarteknik att förklara eller att påstå?

Exempel på skrivtekniker: förklaring och påstående/gestaltning

Jobba gärna med texterna själv för de är inte ’färdiga’. Texterna ska innehålla: nya skor som skaver. Ett skoskavsminne från barndomen. Vart promenerandet ska leda. Något som visar huvudpersonens vilja/sinnestämning/humör.

Berättande är att förklara ’in till själva benen’.
Hur går det till?

Du som skriver har nog märkt att förklaringar kan leda till upprepningar, både ord, ordsamlingar och fakta. Dessutom kan det hända att förklaringar gör att man skriver bort vad man egentligen tänkte berätta, för man kommer inte dit.
I första textstycket använder författaren berättarteknik. Författaren har en bra ton och fart. Frågan är om allt blir sagt som det var tänkt.

Man kan också minska på förklaringar och i stället påstå. Den tekniken används i text två.
Om man enbart påstår är risken stor att berättandet blir statiskt och utan nerv. Det kan vara nödvändigt att gestalta en del, vilket författaren gör i text två.
Frågan är vilken teknik som passar bäst för innehållet. Hur skulle du skriva det här?

/Förklaring/
Han hade fått skoskav av de nya skorna som han inte hunnit gå in. Skorna hade kostat 2275 kronor och han hade inte tänkt på hur nya skor pressade på olika ställen på foten där ingångna skor inte kändes alls. Barndomens ärvda skor av bröderna hade han förträngt. De hade luktat fotsvett också. Han tog av sig de nya skorna och kände doft av friskt skinn. Strumporna behöll han på för vad spelade det för roll om de blev blöta på den geggiga vägen. Det var fem kilometer kvar att gå. Då skulle de få se på skor!

/Påstående med gestaltning/
Skoskavet blödde genom strumpan. Svedan kände han igen från skorna han ärvde av bröderna när han var liten. Fotsvett och skarpa kanter var en plåga som han hade fått gänga till innan skorna blev hans. 2275 kronor stod det på prislappen som satt kvar under skosulan, ett italienskt märke som han skulle gänga till och erövra. Det var fem kilometer kvar. Med en sko i varje hand plumsade han mellan regnpölarna medan strumporna blev fulla av gegga och kyla. Det spelade ingen roll. Det var skorna han skulle visa upp.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *